Ετήσια Εκδήλωση Πρωτοβουλίας BrainReGain-Ελληνισμός εν Δράσει "Επιστροφή στις ρίζες: Προκλήσεις. Ευκαιρίες. Πρωτοβουλίες"

Ετήσια Εκδήλωση Πρωτοβουλίας BrainReGain-Ελληνισμός εν Δράσει

Επίσημος ομιλητής της βραδιάς ήταν ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, κεντρικός ομιλητής ο Πρόεδρος της Πρωτοβουλίας BrainReGain, Κωνσταντίνος Κεσεντές, με συντονιστή της εκδήλωσης τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα. Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, ενώ απηύθυνε χαιρετισμό ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας.

Στα τρία πάνελ που ακολούθησαν, συζητήθηκε η συμβολή της πρόσληψης Ελλήνων στην ανάπτυξη της χώρας και στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων ενώ αναδείχθηκαν οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες της επιστροφής στην Ελλάδα, αναλύοντας επίσης την ανάγκη διαμόρφωσης μίας εθνικής στρατηγικής επαναπατρισμού βάσει των διεθνών πρακτικών.

Στο πρώτο Πάνελ με θέμα «Προσελκύοντας & διατηρώντας στελέχη υψηλής εξειδίκευσης στην Ελλάδα» συμμετείχαν ο Γιάννης Παπαχρήστου, CEO του Ομίλου ANT1 και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πρωτοβουλίας BrainReGain, ο Αριστοτέλης Παντελιάδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της METRO ΑΕΒΕ, ο Αλέξανδρος Πατεράκης, Deputy CEO της ΔΕΗ Α.Ε., ο Κυριάκος Σαμπατακάκης, CEO της Accenture, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η Δόμνα Μιχαηλίδου, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Οι εκπρόσωποι των ελληνικών επιχειρήσεων και της Πολιτείας, όλοι braingainers,  συζήτησαν τις στρατηγικές και την αξία πρόσληψης των Ελλήνων του εξωτερικού και του διεθνούς ταλέντου με στόχο την ανάπτυξη της χώρας και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.
 
Στο δεύτερο Πάνελ με θέμα «Μετά την επιστροφή» συμμετείχαν η Δήμητρα Δασκαλάκη, Γενική Διευθύντρια Οργανωσιακής Ανάπτυξης και Επικοινωνίας METRO AEBE και Μέντορας της Πρωτοβουλίας BrainReGain, οι επαναπατρισθέντες Γεωργία Μόσχοβου, Ελένη Πετροπούλου, και ο Δημήτρης Ψαρράς, καθώς και ο Σπύρος Πρωτοψάλτης, Διοικητής ΔΥΠΑ και η Σοφία Ζαχαράκη, Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, όπου συζήτηθηκαν οι προκλήσεις της επιστροφής, οι ευκαιρίες και η ζωή στην Ελλάδα.
 
Στο τρίτο Πάνελ με θέμα «Η ανάγκη πλαισίου πολιτικών για τη διεθνή κινητικότητα και τον επαναπατρισμό εξιδεικευμένου ανθρωπίνου δυναμικού στη χώρα», συντονίστρια ήταν η Ναταλία Θεοδούλου, Public Reforms Advisor από το Υπερταμείο, συζητήθηκε η ανάγκη διαμόρφωσης μιας εθνικής στρατηγικής επαναπατρισμού με συμμετέχοντες τον Ορέστη Ομράν, Διεθνή Δικηγόρο, Partner & Head of Greece Country Group DLA και ιδρυτικό μέλος του Brain Gain, την Ιωάννα Φαναριώτη, EY Talent Leader Greece & South CESA Cluster, την Έλενα Παπαδοπούλου, HR Manager του Ομίλου Εταιρειών "Σαμαράς & Συνεργάτες",  την Ειρήνη Παναγιωτακοπούλου, Chief Human Resources Officer της Deloitte, τον Πάνο Παπάζογλου, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Alpha Bank και του BrainReGain και τον Αλέξη Πατέλη, Οικονομικό Σύμβουλο Πρωθυπουργού.

Δείτε την μαγνητοσκόπηση της εκδήλωσης εδώ.

Την παρουσίαση με τα αποτελέσματα των ερευνών, καθώς και τη στρατηγική, το έργο και τους άξονες δράσεις του BrainReGain θα τη βρείτε εδώ.

Το πλήρες τεύχος των ερευνών "Θα επέστρεφα αν..." & "Θα προσλάμβανα αν..." θα το βρείτε εδώ.