Ρεπορτάζ για την Έρευνα «Brain Regain vs Digital Skills Gap»

Ρεπορτάζ για την Έρευνα «Brain Regain vs Digital Skills Gap»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, 25.12.2022 

Δυσκολία εύρεσης εργατικού δυναμικού με εξειδικευμένες ψηφιακές δεξιότητες αντιμετωπίζουν καθημερινά οι επιχειρήσεις. Το παράδοξο, μάλιστα, είναι ότι, ενώ η ζήτηση γι' αυτές τις δεξιότητες καταγράφει συνεχώς σημαντική αύξηση, πολλές επιχειρήσεις αδυνατούν σε μεγάλο βαθμό να βρουν το κατάλληλο προσωπικό. 

Την τάση αυτή επιβεβαιώνει η έρευνα, με τίτλο«Brain Regain vs Digital Skills Gap»,που δημοσιεύει η πρωτοβουλία «BrainRegain-Ελληνισμός εν Δράσει», με την υποστήριξη του Elevate Greece και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), η οποία έχει ως αντικείμενο τον προσδιορισμό των αναγκών των ελληνικών επιχειρήσεων σε στελέχη που κατέχουν εξειδικευμένες ψηφιακές δεξιότητες και της ανάγκης προσέλκυσης Ελλήνων που εργάζονται στο εξωτερικό σε ανάλογες θέσεις. 

Μάλιστα, όπως διαπιστώνεται και από προηγούμενες έρευνες, το φαινόμενο του «Brain Drain» («διαρροή εγκεφάλων») έχει εντείνει την έλλειψη από την ελληνική αγορά στελεχών με εξειδικευμένες ψηφιακές δεξιότητες, καθώς ένα σημαντικό ποσοστό των ατόμων που τις διαθέτουν, έλαβαν την απόφαση, κατά την περίοδο της κρίσης, να μεταναστεύσουν σε άλλες χώρες. 

Αποτυπώνοντας όλες τις πτυχές του ζητήματος, η έρευνα προβάλλει ως ορατή την προοπτική του επαναπατρισμού Ελλήνων επιστημόνων από το εξωτερικό, στο πλαίσιο της αναζήτησης στελεχών από τις επιχειρήσεις. Ενδεικτικές είναι οι απαντήσεις της πλειονότητας των επιχειρήσεων (61%) που συμμετείχαν στην έρευνα, που δηλώνουν την πρόθεσή τους να αναζητήσουν εξειδικευμένα στελέχη από το εξωτερικό. 

Επιχειρήσεις-μέλη του ΣΕΒ, καθώς και νεοφυείς επιχειρήσεις που ανήκουν στο μητρώο του Elevate Greece, συμμετείχαν στην έρευνα «Brain Regain vs Digital Skills Gap», η οποία πραγματοποιήθηκε από τον Μάρτιο έως τον Μάιο του 2022, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Ομότιμο Καθηγητή ΟΠΑ, οικονομολόγο και πρόεδρο του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του Athens International College, Δρ. Ιωάννη Χαλικιά. 

Στην έρευνα επιχειρείται επίσης η ποσοτικοποίηση της ευρύτερης τάσης αναστροφής του «Brain Drain», διαμέσου της καταγραφής των στελεχών που έχουν επαναπατριστεί από τις επιχειρήσεις το τελευταίο 12μηνο. 

Διαβάστε  τη συνέχεια του ρεπορτάζ   και κατεβάστε την έρευνα εδώ.  

Η δημοσιοποίηση της έρευνας έχει δημοσιευθεί σε διάφορα Online ενημερωτικά μέσα, όπως το New Money, Enikos, Sofokleous, Capital, imerisia.gr,  theceo.gr, Liberal , Hellas Journal, msn.com, eea.gr, Sofokleous10.gr,  The President, inNewsGr, Newsbase, Circo Greco, editorial.gr, refreshnews.gr, Update Times, Brief, Palo, finupnews.gr, mikrometoxos.gr, travel-tourism.news-24.gr, rp.gr, xiakoslaos.gr, larisanew.gr,skiathostv.com, e-wall.net κ.α.